JAGODA I ZDRAVLJE

Kraljica zdravlja i vitke linije

Mocna i socna

Jagoda je bogata vodom (90%), siromasna secerom (10%), celulozom i masnocama - to je jedno od najmanje kaloricnih voca (samo 35 Kcal na 100 g)! Pa tako moze uci u program svake dijete za mrsavljenje...

Bogata vitaminima

Jagoda je posebno vazna jer obiluje vitaminima koji stimulisu nas imuno-sastav. Posebno je bogata vitaminom C (kolicina odgovara jednoj narandzi). Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obicno pojedemo), kako bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C, koja iznosi oko 80 mg za odraslu osobu.

Izvor minerala

Kao i vecina biljnih plodova, ima najvise kalijuma: on dobro utice na nervni sastav, dobar je za bubrege i dobar protiv visokog pritiska. Jagoda takodje sadrzi kalcijum i fosfor, koji su dobri za kosti, magnezijum, koji pomaze u borbi protiv stresa, te gvozdje, koje daje energiju misicima.

Tako mala, a tako vazna povecava celokupnu prirodnu odbranu organizma poseduje neka bakterijska svojstva, diureticna je i lagano laksativna vrlo osvezavajuca i otvara apetit uspesna je u lecenju fizicke i psihicke slabosti u povrsinskom koriscenju, revitalizuje kozu, osvezava ten, sprecava stvaranje bora, i ima sposobnost zatezanja koze

Glavni sastojci jagode (na 100 g)

Radi se o srednjoj vrednosti sastava koju dajemo kao primer ( inace, vrednosti se odredjuju prema velicini, vrstama, stepenu zrelosti, uslovima uzgoja...)

Nutritivna vrednost:

ugljenihidrati: 7 g

belancevine: 0.7 g

lipidi: 0.5 g

voda: 89.5 g

jestiva vlakna: 2.1 g

Minerali:

kalijum: 150 mg

kalcijum: 20 mg

magnezijum: 12 mg

fosfor, sumpor, natrijum, hlor, bor, gvozdje, bakar, cink, mangan, fluor

Vitamini:

vitamin C (askorbinska kiselina): 60 mg

provitamin A (karoten): 0.04 mg

vitamin B1 (tiamin): 0.02 mg

vitamin B2 (riboflavin): 0.03 mg

vitamin B3 ili PP (nikotinamid): 0.5 mg

vitamin B5 (pantotenska kiselina): 0.3 mg

vitamin B6 (piridoksin): 0.06 mg

vitamin B8 (biotin): 0.004 mg

vitamin B9 (folna kiselina): 0.065 mg

Slatka tajna:

Jagoda nije u pravom smislu reci voce, vec je ona rezultat debljanja cvetista latica, koje poprima mesnatu strukturu. A pravi vocni delovi su samo njena mala smedja zrnca, koja pokrivaju povrsinu tih mesnatih omotaca.

Jagode za zdravlje i lepotu

Jagode, to slasno, osvezavajuce, jarko crveno voce, ulepsava prolece. To je jedno od najomiljenijeg voca, ne samo zbog svog lepog izgleda i ukusa, vec zbog bogatog lekovitog svojstva.

Protiv arterioskleroze

Jagode sadrze veliku kolicinu vitamina C. Smatra se da najvise zahvaljujuci njemu jagode ciste krvne sudove od naslaga masnoce. One sprecavaju oksidaciju “loseg holesterola” ili LDL holesterola u oblik koji stetno deluje na krvne sudove. Istovremeno one dovode do porasta “dobrog holesterola” ili HDL holesterola. Redovno konzumiranje jagoda smanjuje kolicinu slobodnih radikala koji LDL holesterol cini toksicnim i opasnim.

Stop raku

Znacajno je antikancersko delovanje jagoda. Posledica je bogatog sadrzaja razlicitih antioksidanasa i vitamina. Zahvaljujuci njima jagoda sprecava promene u celijama koje mogu voditi ka nastanku malignih tumora. One podsticu detoksikacioni sistem organizma i tako sprecavaju genetska ostecenja celija, koja predstavljaju uvod u rak. Nezna se kolika je kolicina jagoda dovoljna da ispolji antikancersko svojstvo, ali u svakom slucaju sto vise - to bolje.

Bolja funkcija spermatozoida

Sveze jagode povecavaju plodnost muskaraca, koji nemaju druge organske uzroke steriliteta. Tokom nekoliko meseci one mogu ocistiti semenu tecnost od otrova i pospesiti oporavak oplodne funkcije. Ovo voce povecava broj spermatozoida i njihovu pokretljivost, a smanjuje broj abnormalnih spermatozoida. To dejstvo jagoda se najvise pripisuje sadrzaju antioksidanasa i vitamina C.

Jace srce

Zahvaljujuci velikom sadrzaju kalijuma, a malom natrijuma, jagode imaju diuretska svojstva i uticu na smanjenje krvnog pritiska. Smanjujci krvni pritisak i cisteci krvne sudove od masnoce, poboljsavaju prokrvljenost srca, cineci ga zdravijim i jacim. Ujedno smanjuju rizik oboljevanja od koronarne bolesti (angina pektoris i infarkt miokarda). Magnezijum im daje antistresno dejstvo i poboljsava rad srca.

Zdravlje i lepota

Dug je spisak lekovitih dejstava jagoda. One ublazavaju tegobe kod artritisa, jacaju kosti, povecavaju odbranbenu moc organizma, deluju antibakterijski, imaju blag laksativni ucinak… Jagode daju doprinos i lepoti. Zatezu kozu, smanjuju pojavu bora i osvezavaju ten. Zato su jagode svakog proleca u modi.

Recepti

DIJETALNI FRAPE OD JAGODA

Sastojci:

- 4 dcl mleka (0.9 % mlecne masti)

- 200 g svezih jagoda

- 1 kasicica meda ili smedjeg secera

- 1 light vocni jogurt od jagode

- 1 vanilin secer

- nekoliko kockica leda po zelji

Priprema:

Jagode dobro operite. Sve sastojke stavite u mikser i miksirajte dok ne dobijete gusti i kremasti frape. Ohladite u frizideru i po zelji posluzite s kockicama leda u velikoj casi.

MARMELADA OD JAGODA

Moja najomiljenija poslastica je marmelada od jagoda koju obavezno pravim svake godine. Recept za nju je jednostavan.

Sastojci:

- velika kolicina jagoda (nekoliko kilograma)

- na svaki kilogram jagoda 1 limunov sok (oko 3 dcl)

- na svaki kilogram jagoda 800 gr. secera

Priprema:

Na svaki kilogram jagoda doda se sok od jednog limuna i 800 gr. secera. Jagode pomesati sa secerom i limunom i ostaviti da odstoje nekoliko sati kako bi pustile sok, a zatim staviti da se kuvaju na umerenoj temperaturi oko 30min. Kada se marmelada malo zgusne, stavi se u teglice ( prokuvane u vodi ), dobro zacepiti, teglice okrene naopako i pokrijete cebetom, kako bi se na taj nacin stvorio vakum.

CAJ

2 kasike suvog korena, 5 kasika suvog lisca, preliti sa pola litre vode i prokuvati pa ostaviti da stoji oko 15 minuta. Procediti i piti toplo, tri puta po jedna soljica.

LIKER OD JAGODE

Fantastican miris i ukus

Sastojci:

1 kg jagoda

500 grama secera

750 ml rakije

po zelji mozete dodati cimet, klincic ili koju grancicu sveze nane.

Priprema:

Jagode operite i ocistite od peteljki, ako su vece presecite ih na pola. U vecu teglu redjajte red jagoda, red secera dok ne potrosite sve jagode. Nakon toga dodajte rakiju i zatvorite dobro teglu. Drzite je na suncu 3 nedelje i s vremena na vreme protresite. Procedite kroz gazu, sipajte staklene flase i cuvajte na tamnom i hladnom.

JAGODE A LA MONAKO

Uzeti 150 gr krupnih jagoda, 150 gr sumskih jagoda i 100 gr secera u prahu. Obe vrste jagoda ocistiti od zelenih listica i peteljki, staviti ih u cetku i ispod cesme oprati, pa ih ostaviti da se potpuno ocede. Sumske jagode propasirati. Dobijenu masu od propasiranih jagoda mesati 1/4 sata sa prah secerom. Krupne jagode poredati na staklenu ciniju i preliti ih ovom masom od pasiranih jagoda. Staviti na led i hladne sluziti.