BELA JAGODA

Zanimljivo, neobicno - Bela jagoda

Kada se kod nas spomenu jagode, odmah se pomisli na crveno obojene plodove karakteristicne arome. Malo je poznato da postoje i bele jagode, drugacije ne samo po boji, vec i po ukusu koji podseca na ananas. Dobro podnose senovita mesta i lepo se uklapaju u cvetne leje. Redovna berba pospešuje stvaranje novih plodova i produžava plodonošenje. Preporucuje se kao pomocno lekovito sredstvo protiv dijareje i nekih kožnih oboljenja, a prave se veoma traženi losioni za negu kože, posebno za uklanjanje fleka i opekotina nakon suncanja.

Stvorene su u Evropi, još u 18. veku, ukrštanjem americke divlje jagode sa cileanskom. Poznata sorta je „Alpina“ ili šumska jagoda. Najviše se gaje u Americi, gde su, zahvaljujuci neobicnom ukusu, nezaobilazni sastojak nekih ekskluzivnih poslastica.


Alpine Jagoda - White Soul

Bele jagode se uglavnom proizvode iz semena. To su perene, odnosno trajnice, koje godinama ostaju na istom mestu i redovno radaju, ali ne razvijaju živice. Zbog toga se vegetativno mogu razmnožavati samo deljenjem korena starijih biljaka. Dobro podnose senovita mesta i lepo se uklapaju u cvetne leje. Bolje uspevaju na slabo kiselim zemljištima, na kojima nije prevelika vlaga. Mogu da se zaseju i formiraju staze, jer dobro pokrivaju tlo i sprecavaju rast korova. Treba ih gajiti podalje od crvenih jagoda, s kojima ce se ukrštati, pa ce poceti da obrazuju crvene bobice. Beru se samo potpuno zreli plodovi, koji su sitni, kompaktni, sa žutim ili mrkim semenom. Zrelost može da se oceni i po tome da li se bobice lako odvajaju od biljke. Jedino potpuno zrele razvijaju aromu karakteristicnu za sortu. Redovna berba pospešuje stvaranje novih plodova i produžava plodonošenje. Smatra se da bela jagoda ima lekovita svojstva, a u terapijske svrhe se koriste plodovi, lišce i koren. Zabeleženo je da je u Francuskoj još u 13. veku divlja jagoda belog ploda korišcena kao narodni lek za digestivne probleme.

Danas se preporucuje kao pomocno lekovito sredstvo protiv dijareje i nekih kožnih oboljenja, a prave se veoma traženi losioni za negu kože, posebno za uklanjanje fleka i opekotina nakon suncanja. Sadrži i materije koje se koriste kao prirodni izbeljivaci zuba.

Proizvodnja iz semena


Alpine Jagoda - White Soul
Alpine Jagoda - White Soul

Iz potpuno zrelih plodova uzima se seme, koje je veoma sitno. Da bi moglo da isklija, potrebno je, kao i u prirodi, da prode kroz fazu niskih temperatura, pa se iz tog razloga ostavlja u frižideru šest sedmica pre setve.

Drugi nacin proizvodnje je samozasejavanjem. Naime, nekoliko plodova ostavi se na biljci, tako da ce seme spontano klijati naredne godine. Klijanje i pocetni porast odvijaju se sporo, pa je potrebno najmanje dve-tri nedelje od setve do pojave prvih biljcica.

Cvetove prve godine treba uklanjati da bi se razvile bujne biljke, što ce osigurati bogatiji rod narednih godina.